Ağız kuruluğu, tükürük bezlerinin tükürük salgılama vazifesinin bozulmasıyla oluşur. Basit bir rahatsızlık gibi görünebilir ama kesinlikle önemli sonuçları vardır. Unutmayın ki ağzınız vücudunuzun ilk kalesidir.

Ağız kuruluğunun birçok nedeni vardır. Bunların arasında en önemlileri olarak;

» Sistemik hastalıklar..: Romatizma, AIDS, Şeker hastalığı, Parkinson hastalıkları
» Çiğneme alışkanlıklarının değişmesi..: Beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle yumuşak yiyecek tüketiminin artması, tam tersi sert yiyecek tüketiminin azalması.. Bu olgu bu şekilde değiştiğinde, ağız besinleri ezmek için daha az enerji sarf ediyor, böylelikle tükürük bezleri daha az çalışıyor
» Radyoterapi
» Bilinçli ve bilinçsiz ilaç kullanımı..: Birçok ilaç, ağız kuruluğuna neden olan kimyasal bileşimler içermektedir. Mümkün mertebe ilaç kullanımını azaltmalıyız. Yani ilaç kullanmamız zorunlu değilse, kullanmamalıyız. Bu tip etkilere sahip ilaçlar arasında Antihistaminikleri, antidepresanları gösterebiliriz
» Kafein ve Alkol tüketimi

Belirtileri…

» Sık susama
» Dilde yanma hissi
» Dudaklarda çatlaklar ve kuruluk
» Kötü ağız kokusu
» Tat bozukluğu

Neden olduğu sorunlar…

» Bakteri plağı ve yiyecek artıkları kolayca birikebilir. Bu da diş eti hastalıklarını ve çürüğü hızlandırır. İnsan vücudu mükemmel bir mekanizma olarak yaratılmıştır. Tükürük, kendi başına yıkama, cilalama mekanizması gibidir. Tükürüğün azalması ile birlikte bakteriler bağımsızlık ilan edecek kadar çoğalırlar.
» Çoğalan bu bakterilerden en büyük zararı dişler görür. Uzun süreli ağız kuruluğu durumlarında, sürekli bir bakteri yoğunluğunu kalıramayan dişler kolayca çürüyebilir.
» Tükürük asitleri, nötralize eder.

Ağız kuruluğunun önüne geçmek için yapabileceklerimiz de mevcuttur tabii…

» Sık sık su içilmeli
» Sigara alkol ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı
» C vitamini alımını düzenlemeliyiz.

5332731675076729690 7142001201277552930?l=sifabahcesi.blogspot Ağız Kuruluğunun Nedenleri ve Zararları

 Ağız Kuruluğunun Nedenleri ve Zararları

 Ağız Kuruluğunun Nedenleri ve Zararları

 Ağız Kuruluğunun Nedenleri ve Zararları

Popularity: unranked [?]

sponsorlu bağlantılar

Bu yazılarda ilginizi çekebilir

İlgili kategoriler



0 yorum:

Yorum Gönder

Ağız Kuruluğunun Nedenleri ve Zararları Yazısı 2010 Ağız sağlığı kategorisi altında | yorum yok 25 Nis sponsorlu bağlantılar - "Ağız sağlığı"
top